
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 

 
 

 

           
New Castle County Government Center 

87 Reads Way 
New Castle, DE 19720 

Department of Land Use – Building Inspections 

 
Date: February 8, 2007 

 

Subject: Ramp width 

 

References: 2003 International Residential Code 

 

 

This Staff Code Interpretation is intended to be used to clarify Section R311.6 

(Ramps) of the International Residential Code. 

 

  

 

 Question:   Is there any required minimum width for residential 

ramps? 

 

 Answer:   The IRC does not set a minimum width requirement for 

ramps, but does require ramp landings to be a minimum of 36 inches by 36 

inches; this does not require a minimum ramp width of 36 inches, but that 

would be most likely the case, if nothing else for aesthetics. Of course, if the 

ramp is required for handicap accessibility, then the requirements of ANSI 

A117.1 would be in effect, along with FHA and other requirements from local, 

state, or federal government.  It should be noted, however, that the final 

interpretation is the legal responsibility of the local code official and as such it 

is recommended that they be contacted. 

 

 NCC Stance:  Ramp width shall comply with the minimum width for 

stairways found in section R311.5.1. 

 

 

    Code Updates:  With the adoption of the 2015 IRC, this section has 

been relocated to Section R311.8.  No additional information pertinent to this 

code question has been added, and the NCC stance is not changed. 

 

 

George O. Haggerty 

Code Official  
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